Friday, November 18, 2011

11 golongan manusia yg di doakan malaikat

Assalamualaikum...

sejak akhir-akhir ni aku rasa aku dah makin kuat merapu la.. kata nak matang tapi kuat merapu. adeh~ apalah ubat dia ek. ok selingan je ni. kes merapu tu kawan-kawan je yang tau. hehe.. ok lah rasa macam dah lama aku tak post something yang ke arah kebaikan. penting ni!

tadi aku sempat ikut kuliah maghrib kat surau kampung aku. penceramah adalah bekas ustaz sekolah menengah aku dulu (ustaz Ahmadi bin Abas). kuliah dia dari dulu sampai sekarang memang memberi kesan. jadi, aku rasa terpanggil nak kongsi benda ni walaupun mungkin ramai yang dah tau kan. sementara tengah ingat sementara tengah rajin...=)

antara isi kuliah tadi adalah mengenai 11 golongan manusia yang didoakan malaikat:

1. orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
maksudnya disini, sebelum tidur tu sekurang-kurangnya kita ambil wudhu'. jangan pulak asal ngantuk je lelap.. asal lelap je ngantuk. pergi tengok bola sampai pagi tak kisah tapi nak ambil wudhu' tak sampai 5 minit pun selalu berkira (ni aku la.. huhu~)

2. orang yang duduk menunggu waktu solat.
sebagai contoh lepas habis solat maghrib kita tunggu dulu kat surau, baca al-quran ke.. berzikir je.. sebelum masuk waktu isya. tak pun datang awal kat masjid sebelum masuk waktu.

3. orang yang berada di saf hadapan.
ini bila solat berjemaahlah. kalau ikut matematiknya rm27 lagi banyak daripada rm1 kan? kalau kita diberi pilihan nak yang mana? mestilah yang rm27 boleh buat top up. tapi bila bab pahala kita lebih suka ambil yang rm1. huhu~

4. orang yang menyambung saf ketika berjemaah.
cuba tengok selalu kat masjid tu, bila ada saf kosong kat depan mulalah berlaku kejadian tolak menolak. konon hormatlah orang tua tapi alangkah baiknya kalau kita relakan hati isi kekosongan tu. saf tersusun, tiada adegan tolak menolak dan imam pun boleh mulakan solat labih awal. =)

5. mereka yang meng'amin'kan tetika imam selesai baca surah al-fatihah.

6. orang yang duduk di tempat solatnya setelah selesai solat.
sebab ada orang ni habis je solat tanpa doa terus cabut.. alangkah ruginya mereka ni. cubalah ambil masa sedikit untuk berdoa, berzikir dan sebagainya. selama mana kita duduk selama itulah malaikat doakan kita.

7. solat subuh dan asar berjemaah
kita sedia maklum waktu solat ni memang waktu yang critical la kalau bab-bab solat ni. kalau subuh memang beratlah nak buka mata. jam loceng sebelah telinga pon boleh lena lagi. kalau asar pulak masa ni lah ada yang masih membuta, keluar bekerjalah, macam-macamlah aktivitinya.

8. orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan mereka.
pernah buat tak? ustaz cakap contohnya pernah tak kita doakan imam kat surau secara spesifik? doakan kesejajteraan beliau. doakan orang pahala besar. malaikat pun suka.

9. orang yang suka bersedekah.
bersedekahlah. jangan takut harta kita habis sebab malaikat doakan orang yang suka bersedekah dengan menambahkan rezekinya. doa malaikat makbul..

10. orang yang makan sahur.
orang sekarang ambil ringan bab sahur ni. tipsnya, ibu bapa yang ada anak kena biasakan bangun sahur. nescaya anak-anak akan ikut bila dah jadi ibu bapa kelak. begitulah generasi seterusnya..

11. orang yang melawat orang sakit.
kalau dapat berita orang sakit, usahalah untuk menjenguk mereka. banyak hikmahnya.sekian sahaja sedikit perkongsian yang aku perolehi tadi. yang baik datang daripada Allah dan segala kelemahan adalah daripada saya sendiri yang memegang watak insan biasa. renung-renunngkan dan selamat beramal! =)

6 comments: