Saturday, January 1, 2011

apa erti tahun baru?

Assalamualaikum...

hari ini dah masuk tahun baru 2011. tahun baru bermakna hari barulah. betul tak? satu je soalan aku kat semua orang yang baca entri ni. "apa perbezaan hari ini dengan semalam anda?"

boleh ke jawab? adakah jawapan anda "sama je dengan semalam. tak ada apa pun yang berubah". atau anda menjawab "hari ini aku, lebih baik dari semalam".

dua pilihan jawapan yang perlu kita semua renung-renungkan. adakah kita nak selesa dengan jawapan yang pertama. ataupun kita berusaha untuk menjawab dengan jawapan yang kedua.

sesungguhnya, kitalah yang mencorakkan kehidupan kita sehari-hari. baik buruknya kita bergantung kepada pilihan yang kita buat. kalau kita memilih jalan kejahatan, jahatlah yang kita perolehi. kalau kita kita memilih kebaikan, insyaAllah akan dipermudahkan oleh Allah untuk mencapainya.

jadi, sama-samalah kita berusaha menjadi orang yang hari ininya lebih baik daripada semalam. berusahalah kearah kebaikan itu. jangan sekadar cakap-cakap kosong yang hangat-hangat tahi ayam.

jika ada niat untuk berbuat baik insyaAllah jalan kearahnya akan dipermudahkan oleh Allah. sekian...*renungan pagi buat santapan rohani rakan-rakan serta peringatan kepada diri aku sendiri. salam tahun baru 2011!

4 comments: